top of page

La legionel·la, l'amenaça constant en establiments hostalers

Catalunya viu un dels pitjors anys que es recorda en infeccions per legionel·la. El 2017 ja s'han registrat més d'un centenar de casos, què està passant? Aquest bacteri, que viu en l'ambient i es troba present en els hàbits aquàtics com rius, aigües termals o piscines, pot arribar a causar la mort.


Segons dades de l'Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT), s'han registrat 109 casos el 2017, el que significa un 53,5% més que en tot 2016. Sota especial investigació, els brots detectats en els municipis de Llinars del Vallès i Blanes, que han deixat ja la xifra de cinc morts, xifra que augmenta fins als vuit en el que va d'any.


Aquest bacteri és causant de la legionel·losi, és a dir, un conjunt de malalties que es presenten com infecció pulmonar i que es tradueixen en intenses pneumònies amb un quadre de febre alta i que necessita, com no, la ingesta d'antibiòtics. De vegades fins i tot pot agreujar-se i els símptomes són diversos i fàcils de detectar: ​​tos, febre, dificultat per respirar ... un ràpid test en orina confirma si el pacient ha patit l'atac de la legionel·la.


Catalunya segueix sent una de les zones de tot l'estat espanyol amb més casos de legionel·la, almenys en el que va d'any. S'han arribat a comptabilitzar fins a 24 brots amb aquests 109 afectats. 2017 és ja el segon any més mortífer per legionel·la a Catalunya, només per sota del brot que va afectar a Sabadell de 2014 i que va causar la mort de 13 persones. El 2016, els afectats per legionel·la van ser 71, amb 2 morts.

Segons ASPCAT, les zones de major incidència són les comarques del Vallès Oriental i Occidental, el Baix Llobregat, el Maresme, l'Alt Penedès i Garraf, al cercle metropolità de Barcelona.



Legionel·la en hotels i establiments similars



No hi ha dubte que la legionel·la s'ha convertit en un problema de vital importància per a hotels, hostals, establiments rurals i establiments hotelers en general. Tant dins com fora de Catalunya.


Establir un estricte control i anàlisi de l'aigua i dur a terme pautes per a la prevenció i control de la legionel·la en hotels, és fonamental. Cada vegada són més els establiments que ofereixen com a servei complementari espais dedicats al relax ia l'oci com piscines, termes, saunes o spas, que poden ser un brou de cultiu per al bacteri de la legionel·la. Però ull, aquesta també pot situar-se en els conductes de l'aire, com poden ser els aparells de climatització repartits per arreu d'aquests locals.

Un cas de legionel·la no només pot posar en perill la vida d'un client, sinó posar en dubte la pròpia salubritat i seguretat de l'empresa. Una mala imatge que cap hotel o establiment similar no vol córrer el risc. Aquesta és la clau de contractar els serveis professionals idonis per realitzar els estudis i tractaments oportuns.



Què passa si la nostra aigua dóna positiu en legionel·la?


Pot passar que en una anàlisi, l'aigua o qualsevol dels canals pels quals es transmet doni positiu en legionel·la. Això no ha de suposar un drama a l'hotel, però sí aturar de seguida el problema i saber en quin punt es dóna el focus en el qual s'està multiplicant aquest bacteri.


Primer de tot s’han d’eliminar les zones brutes i d'estancament d'aigua, realitzar un control de la temperatura a nivells desfavorables per al bacteri, aplicar productes químics pertinents a l'aigua i fer la verificació de la qualitat de la mateixa.

Per més informació, contacta'ns sense compromís.

POSTS RECIENTES:
BÚSQUEDA POR TAGS:
No hay tags aún.
bottom of page