top of page

La importància de controlar la qualitat de l'aigua en piscines


Les piscines fa molt temps que van deixar de ser un recinte d'oci merament estacional. En l'actualitat, podem gaudir de piscines cobertes i d'interior els 365 dies a l'any i per això mantenir un bon estat i un control de la qualitat de l'aigua en piscines és fonamental de cara a evitar factors bacteriològics i similars que posin en risc la salut dels banyistes.


Hotels, gimnasos, centres wellness, centres educatius, complexos d'oci i fins i tot complexos residencials. Les piscines no són només cosa de l'estiu. Gràcies a la climatització d'aquests espais, s'ha aconseguit ampliar i estendre la durabilitat d'aquestes tant per al plaer personal com per a la realització d'exercici col·lectiu tot l'any. Això ha obligat als seus propietaris a comptar amb professionals capaços de controlar la qualitat de l'aigua en piscines on res falli i sobretot on no es posi en risc la salut dels que les facin servir.


Normativa sobre piscines


La qualitat tecnicosanitària de piscines es troba regulada a tot Espanya gràcies un Reial Decret, el RD 742/2013. Aquest està composat per una sèrie d'articles d'aplicabilitat segons siguin piscines privades o públiques. A més a més, hi ha normes de les diferents comunitats autònomes que també s'han de seguir rigorosament.


A Catalunya, hi ha el Decret 95/2000, de 22 de febrer per la qual s'estableixen les normes sanitàries aplicables a les piscines d'ús públic, si cliqueu en aquest enllaç podeu trobar altres normatives relacionades d'obligat compliment.

A nivell particular no hi ha una normativa vigent pel que fa a la qualitat de l'aigua de piscines, si que hi ha una sèrie de condicions prèvies que s'han de tenir en compte.


Anàlisi de l'aigua en piscines


La qualitat de l'aigua en piscines pot canviar d'un dia per l'altre i per això és recomanable realitzar aquest anàlisis diari. Moltes vegades els factors meteorològics varien i cal analitzar bé que l'aigua és òptima abans de banyar-se. Per exemple, en els dies de pluja, hi ha gran concentració de partícules a l'aire que acaben a la piscina. Mentre que en els dies de calor els elements bacteriològics poden augmenten.


Com analitzar l'aigua de piscines? Hi ha diferents elements com les tires analítiques, els analitzadors amb reactius, els analitzadors digitals ... que ajuden a controlar, d'una manera bàsica, la qualitat de l'aigua de la piscina tant sigui d'interior com d'exterior.

Per mantenir neta i en condicions normals una piscina, es necessiten controlar, mínimament, els paràmetres següents:


pH. Mesura l'acidesa i la basicitat de l'aigua. Una aigua està neutra si els valors estan entre els 7,2 i els 7,6. Si aquests estan fora d'aquesta rang s'han d'aplicar productes químics específics per a regular-la. Es recomana una anàlisi del pH diari. En el proper us explicarem més detalladament la importància del pH en una piscina.


Clor. El clor denominat com lliure és el responsable d'eliminar els microorganismes presents a l'aigua. El Clor combinat, és el percentatge de clor que roman en l'aigua i deixa de ser eficaç en la desinfecció. El clor total és la suma del clor lliure + el clor combinat.


Conductivitat. Aquest paràmetre analitza la quantitat de salts minerals dissoltes en aigua. Una càrrega excessiva pot provocar olor i gust excessiu de l'aigua.


Duresa. Aquest paràmetre indica la quantitat de calci i de magnesi dissolts en aigua. Aquests poden arribar a provocar el deteriorament en canonades i elements que componen la piscina i com a conseqüència impedir el seu correcte funcionament.


Microbiologia. També s'estudia la presència de microorganismes com l'Escherichia coli o marcador fecal i la Pseudomonas aeruginosa que poden ser perjudicials per a la pell dels banyistes.

En piscines cobertes, a més a més, també s’han de controlar paràmetres com: la temperatura de l’aigua i l’ambient, la humitat relativa, la concentració de CO2 de l’aire i la legionel·la (aquest últim només en spas i piscines amb dolls).

POSTS RECIENTES:
BÚSQUEDA POR TAGS:
No hay tags aún.
bottom of page